Waarom Coach voor ZZP’ers het leukste vak ter wereld is….

“Waarom ben je eigenlijk Coach voor ZZP’ers geworden?” Deze vraag krijg ik regelmatig wanneer mensen de moeite nemen om, via bijvoorbeeld mijn Linked-In profiel, mijn loopbaan te bekijken. Daar vertel ik je dus graag meer over in dit blog. Je krijgt wat persoonlijke geschiedenis en daarmee een kijkje in mijn motivatie en ambitie om coach voor ZZP’ers te worden.

De jonge jaren

De 18-jarige versie van mijzelf kwam vol enthousiasme van het gymnasium af met een hoofd vol feitenkennis en een lijf vol tomeloze energie. De wereld lag nog helemaal open, maar wat zou ik toch moeten gaan doen? De universiteit vond ik niet boeiend genoeg, hoewel ik er later achter kwam dat ik daar misschien een kleine inschattingsfout maakte. Ik was vooral gericht op het bereiken van resultaten, ik wilde iets gaan doen. Dus besloot ik de opleiding Communicatie te gaan doen aan de HBO met de focus op management. Ik kabbelde heerlijk het studentenleven door, deed een leuke partner op (bleek een blijvertje te zijn) en had een fantastische studententijd in Amsterdam.

Na mijn studie lukte het vinden van een baan niet zo goed. Het had vast iets te maken met die vliegtuigen die in Amerika zo nodig een paar wolkenkrabbers moesten vernietigen… ik weet het niet. Maar het resultaat was dat we met heel veel afgestudeerden op niet zo heel veel vacatures aasden.

De tijd verstreek en ik besloot het roer om te gooien. Ik kwam terecht in verzekeringswezen.

coach voor zzp'ers verzekeringen

Contact en verbinding

Ik leerde snel en het duurde niet lang voordat ik mijn bureaufunctie verruilde voor een buitendienst functie. Daar bleek ik goed in te zijn, want connecten met mensen gaat mij goed af. Ik heb verschillende disciplines binnen het verzekeringswezen gezien, particulier, zakelijk, levensverzekering en uiteindelijk inkomensverzekeringen. Dat laatste vond ik erg leuk. Inkomen is namelijk persoonlijk. Deze niche binnen de branche bracht mij weer terug naar mijn mensen-focus.

Ik houd van contact en maak graag verbinding. Door bezig te zijn met inkomensverzekering, werden de mensen achter de getallen weer zichtbaar. Want als je het hebt over inkomensverzekeringen, heb je ook over inkomensverlies door bijvoorbeeld ziekte of arbeidsongeschiktheid. Er zit altijd een verhaal en een persoon aan een dossier vast. Dat maakt het voor mij de moeite waard. Ik leerde wetgeving, verzekeringsvoorwaarden en de wondere wereld van het UWV kennen. Mijn focus lag op de mensen achter de dossiers, de verbinding maakte ik met de vele disciplines waarmee ik in aanraking kwam.

Van loondienst naar Coach voor ZZP’ers

Uiteindelijk liep ik vast in het keurslijf van de loondienstbetrekking. Ik heb een sterke autonomie behoefte, dus ik wil zelf die agenda invullen en verantwoordelijk zijn voor mijn eigen resultaten. Jarenlang knaagde de onrust aan mij en trok de energie langzaam maar zeker uit me weg. Uiteindelijk heb ik, na een korte ziekteperiode, mijn ontslag ingediend. Via mijn netwerk kwam ik in de wereld van businesscoaching terecht. Ik zag hoe het was om te trainen en te coachen. De vrijheid bij andere ZZP’ers en hun enorme drive, dat wilde ik ook. Ik leerde de ondernemers kennen en zag de autonomie waar ik van droomde. Je eigen CEO zijn. Je eigen keuzes maken en zelf de verantwoordelijkheid dragen. Vanaf dat moment wist ik dat ik daar mijn bestemming lag.

Een aantal maanden later van de inschrijving bij de KVK een feit. Als Coach voor ZZP’ers komt alles samen: mijn opleiding, mijn passie, mijn kennis en ervaringen.

Op alle fronten meedenken

Als ondernemer krijg je te maken met zaken waar je misschien niet eerder bij stil hebt gestaan zoals juridische, financiële en verzekeringstechnische zaken. Maar ook je planning, het bewaken van je grenzen en tegelijkertijd je eindeloze passie en motivatie voor je bedrijf. Werknemers hebben hun manager, hun persoonlijke opleidingsplan en hun jaarlijkse beoordeling. Als ZZP’er moet je zelf invulling geven aan deze zaken. Hoe doe je dat?

Als Coach voor ZZP’ers denk ik daarin met je mee. Soms zitten we een middag te sparren over praktische oplossingen voor je groeiambitie. Soms ligt de focus juist op jouw persoonlijke grenzen en het bewaken van je tijd. Als het nodig is, werken we samen aan de beste versie van je ondernemersplan. Wist je dat veel succesvolle ondernemers een business coach achter zich hebben staan? Want succes bereik je meestal niet in je eentje. Mijn slogan is niet voor niets: Samen is meer! Als je iemand naast je hebt staan, met wie je kunt sparren, die je scherpt houdt en die je vragen stelt die je liever niet hoort, is dat goud waard. Jouw focus blijft bij jouw onderneming, terwijl jouw businesscoach zich drukt maakt over jouw next step en de route ernaar toe.

coach voor zzp'ers passie gevonden

Wat is jouw passie?

Waar ligt jouw hart? Waarvoor ga je ‘s ochtends met plezier je bed uit en sta je fluitend in de file (zeg maar als we die na de coronamaatregelen nog terug krijgen) Het is mooi als je het, net als ik in de ondernemerscoaching, al hebt gevonden. Maar ik kan me goed voorstellen dat je nog zoekende bent. Kom je erachter dat je energie steeds vaker uit je weg lijkt te lekken? Of zie je vooral de bezwaren om een bepaalde stap te nemen? Die bezwaren zijn er niet voor niets en daar mag je best goed over nadenken. Toch is het goed mogelijk dat jij voor jezelf de bezwaren zo groot hebt gemaakt, dat je vast zit en er niet doorheen komt. Dan is het tijd voor actie.

Als Coach voor ZZP’ers help je om deze barrières te doorbreken. Hoe mooi is het als je je inkomen verdient met datgene waar je echt blij van wordt? Tuurlijk, soms moet je gewoon dingen doen omdat ze gedaan moeten worden, maar als jouw werk klopt met wie je bent, ben je de beste versie van jezelf.

Tijd voor actie

In de businesscoaching ben ik de beste versie van mijzelf. Ik mag contact leggen, verbinden en kennis en ervaring delen. Hoe ben jij de beste versie van jezelf? Wat heb je daarvoor nodig? Hoe kan ik je als Coach voor ZZP’ers helpen? Boek nu een intake in mijn agenda. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten.

Coach voor ZZP'ers