Waarom Businesscoaching Voor Vrouwen juist nu nodig is

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, businesscoaching voor vrouwen is vandaag de dag hartstikke nodig. Waarom? Kunnen die vrouwelijke ondernemers het niet zelf voor elkaar krijgen? Dat is helaas een hardnekkig vooroordeel waar ik als businesscoach tegenaan loop. In dit blog leg ik je uit waarom businesscoaching voor vrouwelijke ondernemers een must is anno nu en waarom dit vooroordeel niet klopt.

Vrouwelijke ondernemers

Voor wie is businesscoaching voor vrouwen bedoeld? Er zijn grofweg 3 soorten vrouwelijke ondernemers tegen die de weg naar mijn praktijk weten te vinden. .

  1. de vrouwen die met hun visie of product de wereld veroveren of veranderen
  2. de vrouwen die van een hobby hun werk maken om leuk bij te verdienen
  3. de vrouwen die economisch gezien gedwongen worden te gaan ondernemen

Deze lijst is uiteraard niet uitputtend, maar wel een goed hulpmiddel om een antwoord te bedenken om waarom businesscoaching voor vrouwen zo hard nodig is. De eerste groep vrouwen zijn de ondernemers in hart en nieren. Zij zien kansen, creëren kansen en pakken kansen. Zij zijn financieel zelfstandig. Helaas lopen zij in hun werk en in hun sociale omgeving hard tegen de ongelijkheid aan tussen mannen en vrouwen. Vragen als: ‘maar wie zorgt er dan voor de kinderen?’ en ‘zet je dan het eten klaar als je ‘s avonds de deur uit bent?’, impliceren een vastgeroest rollenpatroon waarbij de vader buiten de deur werk en de vrouw bij het gezin is. Ook voelen ondernemers zich niet altijd serieus genomen door hun mannelijke zakenpartners. Je moet stevig in je schoenen staan om je door dit soort vooroordelen niet uit het veld te laten slaan. Je werkt daarom aan je eigen focus en balans, zodat jij je onderneming naar grote hoogten brengt.

vrouwelijke ondenemers

De tweede groep is super gepassioneerd voor een hobby of een talent en zet dat om in een verdienmodel. Ze beginnen aan hun keukentafel en hebben niet perse een enorme groeiambitie. Ze willen genoeg inkomen voor leuk erbij en kiezen ervoor om te genieten van hun andere rollen in het leven. Deze groep vrouwen staat positief in hun onderneming en is vooral gewoon lekker bezig, zonder te veel gedoe om hun bedrijf heen.

De laatste groep vrouwen ondernemen vaak ‘tegen wil en dank’. Je vindt ze onder andere in de zorg- en onderwijssector. De lage lonen en de hoge werkdruk jagen deze topvrouwen weg uit het dienstverband, vaak met de nodige negatieve ervaringen en beschadiging. Vervolgens keren ze terug als zzp-er om met een beter loon en meer grip om hun werkzaamheden aan de slag te gaan. Soms zelfs bij dezelfde werkgever. Deze constructies zijn helaas nodig, maar breken de sociale systemen af en zijn niet goed voor de toekomst van deze sectoren. Helaas lijken werkgevers en de politiek hier nog geen passend antwoord op te hebben. Desondanks maken deze vrouwen er het beste van en blijven ze zich vol passie inzetten voor hun beroep.

De rol van businesscoaching voor vrouwen

Bij EvieSmit businesscoaching voor vrouwen komen ondernemers uit alle drie de groepen terecht. Ik ben ervan overtuigd dat iedere ondernemende vrouw de wereld iets unieks te bieden heeft en een positieve invloed kan hebben op haar omgeving. In het coachingstraject gaan we eerst op zoek naar datgene waar jouw hart echt sneller van gaat kloppen en wat de kern is van jouw onderneming. Vanuit die basis bouwen we verder. Ik help je bij het inrichten en organiseren van je onderneming, zodat jij je focus kan richten op datgene wat je het liefste doet. Ik houd je een spiegel voor zodat je ontdekt waar je eigen hiaten zitten en vervolgens help ik je daarvoor oplossingen te vinden.

Als je al succesvol bent, heb je dan nog businesscoaching voor vrouwen nodig? Jazeker. Een coach is namelijk geen loodgieter die even een probleem komt fixen als het even tegenzit. Je bent succesvol en wil dit blijven of je terrein verder uitbreiden. Je wilt in balans zijn en blijven, je wilt groeien maar niet ongecontroleerd exploderen. Daar komt de businesscoach om de hoek kijken. Doordat ik je spiegel, blijf je scherp. Doordat ik je help te reflecteren, blijf jij in control. Doordat ik je aanjaag, behoud jij je focus. Doordat ik je help met structuur en organisatie, kun jij knallen. De businesscoach is onmisbaar voor degene die succesvol wil worden, is en wil blijven.

businesscoaching voor vrouwen haarlem

Ben jij je onderneming gestart vanuit een hobby of vanuit noodzaak? Je hebt dan inhoudelijk veel kennis, kunde of talent, maar je loopt het risico dat het ondernemerschap toch een lastig hoofdstuk blijkt te zijn. Ondernemerschap zit in je of je kunt het tot op zekere hoogte aanleren. Als businesscoach wijs ik je de weg in de mogelijkheden die er voor jouw als ondernemer om je bedrijf zo in te richten dat je er zo weinig mogelijk ‘last’ van hebt. Ik help je vaardigheden te ontwikkelen die helpend zijn in jouw ondernemerschap. Lekker praktisch en hands-on. Lees hier meer over mijn aanpak van de coaching.

Juist nu businesscoaching voor vrouwen

Het gesprek over gelijke beloning voor vrouwen ten opzichte van mannen wordt nog steeds volop gevoerd. Gelukkig zien we langzaam maar zeker verbetering van de economische positie van vrouwen. Het traditionele rollenpatroon zit diep in onze maatschappelijke systemen ingebakken en het kost tijd om veranderingen te realiseren. Iedereen kan bijdragen aan bewustwording en verandering door na te denken welke ‘vanzelfsprekende’ rollen jij op je neemt en waarom. En als je er oké mee bent, hoeft het ook niet perse te veranderen. Maar als het je niet lekker zit, dan is dit de tijd om in actie te komen. Maak zaken bespreekbaar en stel vragen. Juist wanneer mannen en vrouwen het er met elkaar over hebben, kunnen patronen doorbroken worden.

Ik ben ervan overtuigd dat juist in deze tijd vrouwelijke ondernemers een enorme meerwaarde kunnen bieden als tegenhanger van de mannelijke energie en bolwerken. Jouw empathie, jouw doorzettingsvermogen en jouw supertalent om je te verbinden met anderen zetten je 3-0 voor op je mannelijke concurrenten. Natuurlijk combineer je deze krachten met een zakelijk inzicht en slimme organisatie. Je zit niet te roeptoeteren op een ‘feministisch eiland’, maar je zoekt juist de synergie tussen mannen en vrouwen. Zo versterken we elkaar. Dat is waar deze tijd om vraagt. Gebruik je eigen kracht en laat anderen in hun waarde.

‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’, is ook in deze context van toepassing. EvieSmit businesscoaching voor vrouwen scherpt je in je focus en helpt je de balans te vinden in jouw zakelijke omgeving.

Wat is jouw next step?

Waar loop jij tegenaan? Welke issues zou jij graag bespreken met mij als businesscoach. Maak snel een afspraak in mijn agenda!

De intake is gratis en vrijblijvend. Na de intake beslis je of je verder wilt met EvieSmit Businesscoaching voor vrouwen. Tijdens de intake stemmen we af welke vorm van coaching het beste bij jouw hulpvraag past. Ook bespreken we de duur en de kosten van het traject. Zo weet jij waar je aan toe bent en sta je niet voor verrassingen. Wanneer spreken wij elkaar?

businesscoaching_voor_vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *