Wat doet een businesscoach?

Regelmatig krijg ik vanuit mijn omgeving de vraag: wat doet een businesscoach nou eigenlijk? Ik geef toe, het begrip businesscoach is in de afgelopen jaren een containerbegrip geworden en iedereen vult het weer op zijn eigen manier in. En in deze tijd, waarin veel mensen zichzelf coach of trainer noemen, is het niet altijd makkelijk om door de bomen het bos te zien. Tijd voor een nieuw blog over wat ik doe en wat je van mij als businesscoach kan verwachten.

Wat is coaching

Voordat ik je ga meeneem in mijn wereld van coaching, is het goed om je te realiseren wat jouw verwachting bij businesscoaching is. Laten we jouw verwachting eens spiegelen aan de definitie die de NOBCO voor coaching hanteert. Dat is de beroepsvereniging voor coaches waar ik ook lid van ben. De NOBCO hanteert deze definitie: “Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door: bewustwording en persoonlijke groei, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden. Coach en coachee(s) nemen ieder hun verantwoordelijkheid voor het proces.”

Een aantal elementen springen er voor mij uit. Coaching is:

 • een proces;
 • interactie;
 • van invloed op het gedrag.
wat doet een businesscoach - wandelen

De manier waarop dit proces zich ontwikkelt en welke methoden worden toegepast verschillen van persoon tot persoon en dat maakt coaching een mooi en boeiend vak dat nog steeds volop in ontwikkeling is. Past dat bij jouw verwachting van coaching?

Wat doet een businesscoach

Dus wat doet een businesscoach dan precies? Er zijn natuurlijk veel mensen die dit op een andere manier invullen, dus ik beantwoord deze vraag vanuit mijn eigen visie. Als businesscoach start ik met jou een interactief proces, dat ertoe leidt dat jij groeit in jouw ondernemerschap. Wat versta ik onder ondernemerschap? Ondernemerschap valt voor mij te zien aan deze eigenschappen. Iemand die:

wat doet een businesscoach - idee
 • zelfstandig beslissingen durft te nemen;
 • kansen signaleert,
 • risico durft aan te gaan;
 • gedreven is;
 • verlies kan accepteren.

De meeste zzp-ers die ik ken, hebben nog genoeg ruimte op in deze gebieden te groeien. Via coachende vragen en diverse oefeningen, word je zelfbewuster van jouw gedrag in deze gebieden en train je jezelf waar nodig is. Het mooie is dat mijn coachees tijdens het proces vaak helemaal niet doorhebben dat ze met deze ondernemerskills bezig zijn. Meestal richting het einde van een traject beginnen er kwartjes te vallen en krijgen ze een door waar mijn opdrachten en oefeningen op gericht zijn. Coachen is om die reden voor mij altijd maatwerk, want iedereen is anders. Ik geloof echt niet een one-size-fits-all oplossing. Dat is de reden dat je bij mij geen trajecten vooraf inkoopt. In de intake stellen we vast wat jouw hulpvraag is en hoe ik je daarbij ga ondersteunen.

En wat doet een businesscoach dus niet?

Misschien valt je ook op wat mijn businesscoaching niet is. Geen kant-en-klare trukendoos waardoor jij binnen 3 maanden een verdubbeling van je omzet hebt. Mijn businesscoaching is ook niet een short-cut naar de kip met gouden eieren. Nee, als businesscoach sluit ik aan bij jouw hiaten in jouw ondernemerschap en samen ondernemen we stappen om deze te overbruggen. Voor sommigen mensen is het moeilijker om deze eigenschappen te ontwikkelen dan voor anderen. Maar ik geloof dat waar een wil is, zeker ook een weg gevonden kan worden. Uiteindelijk ben jij de ondernemer die het moet gaan waarmaken. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je de keuzes die je maakt en de resultaten daarvan.

Soms is het wenselijk om te groeien in een bepaalde vaardigheid en heb je daar training of uitleg bij nodig. Hoewel dat, volgens de definitie van de NOBCO, niet meer tot coaching behoort, is het wel wat ik aanbied binnen EvieSmit Businesscoaching. Je kunt daarbij denken aan timemanagement, het schrijven van je ondernemersplan of een planning maken voor posts op social media. Vaak zijn hier maar weinig contacturen voor nodig en je boekt je snel resultaat.

Samen is meer

Wanneer je in loondienst bent, heb je de luxe van een leidinggevende en collega’s. Als je het even niet weet, kun je naar iemand toestappen om hulp te vragen. In de meeste gevallen heb je ook een aantal keer per jaar een gesprekje over jouw eigen functioneren en over jouw groeiambitie. Als ZZP-er heb je deze personen niet om je heen. Je zult hulp en gesprekjes over jouw functioneren moeten organiseren. Daar kom ik als businesscoach dus ook om hoek kijken. Als businesscoach spiegel ik je je in ondernemerschap en stel ik soms best irritante vragen aan je. Ik trigger je om je eigen blinde vlekken te onderkennen en daar actie op te ondernemen. Daarnaast kun je mij natuurlijk ook gewoon als sparringspartner gebruiken als je ergens in je onderneming tegenaan loopt. Er is een gezegde dat luidt: alleen ga je harder, samen kom je verder. En dat geldt zeker ook voor ondernemen.

wat doet een businesscoach - groei

Hoe groot wil jij groeien?

Dat is nu aan jou de vraag. Wat zijn jouw dromen en hoever ben je bereid daarvoor te gaan? Wat heb jij nodig om te groeien als ondernemer en wie laat je toe in jouw proces? EvieSmit Businesscoaching helpt je verder op weg tijdens jouw reis als ondernemer. Boek nu snel een gratis intake om kennis met mij te maken. De intake duurt een half uur en vindt online plaats. De coachingssessies vinden bij voorkeur face tot face plaats, de locatie komen we samen overeen. Bij de intake bespreken we jouw hulpvraag en de mogelijkheden die ik je kan bieden. Ook ontvang je prijsinformatie zodat je weet waar je aan toe bent.

Als het goed is heb je nu een beter beeld bij de vraag: ‘wat doet een businesscoach?’ Heb je toch nog vragen? Laat het me weten via onderstaand contactformulier.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *