Hoe businesscoaching jou helpt als startende ondernemer.
Voor een startende ondernemer vormt het opstellen van een businessplan een van de meest cruciale stappen op weg naar het opbouwen van een succesvol bedrijf. Zo’n plan biedt richting, structuur en een duidelijke strategische blauwdruk om jouw dromen te verwezenlijken. Helaas loop je als startende ondernemer vaak tegen uitdagingen aan bij het schrijven van dit belangrijke document. Zeker als je voor het eerst zo’n plan schrijft, kan het behoorlijk lastig zijn. De meeste startende ondernemers slaan daarom deze stap over. Dat is jammer, want je mist dan een fundament onder je bedrijf. In dit artikel geef ik je tips en trucs voor jouw businessplan en leg ik ook uit hoe ik je als businesscoach kan helpen bij het schrijven van jouw succesvolle businessplan.
Uitdagingen voor de Startende Ondernemer
laten we eerst kijken met welke uitdagingen je te maken krijgt bij het schrijven van het businessplan.
- Tijdsdruk: Als startende ondernemer heb je vaak al een overvolle agenda, waarin de dagelijkse activiteiten van het opzetten van jouw bedrijf centraal staan. Het schrijven van een businessplan vraagt tijd en inspanning. Ik merk in de praktijk dat het businessplan vaak het ondergeschoven kindje wordt, omdat de focus ergens anders ligt.
- Gebrek aan Ervaring: Veel startende ondernemers hebben nooit eerder de kans gehad om een businessplan op te stellen. Dat betekent dat je alle wielen zelf moet uitvinden en echt op onderzoek uit moet gaan over welke zaken je wilt benoemen en hoe je aan je informatie komt. En dan ben je weer terug bij punt 1, want dit kost gewoon bergen tijd.
- Beperkte Financiële Middelen: Het vergaren van gegevens voor marktonderzoek en financiële prognoses kan kostbaar zijn. Als startende ondernemer heb je vaak maar beperkte financiële middelen om externe diensten te bekostigen of toegang te krijgen tot uitgebreide gegevensbronnen.
- Onzekerheid over inkomsten: Het voorspellen van toekomstige inkomsten, kosten en marktontwikkelingen is een uitdaging, vooral als je net begint. Waar moet je rekening mee houden en wat zijn realistische doelen?
- Onduidelijke Doelen en Strategieën: In een businessplan staan jouw doelen en strategieën. Maar hoe weet je dat je op de juiste weg zit? Hoe weet je zeker dan je niets vergeet of over het hoofd ziet. Om deze reden wordt het schrijven van het businessplan vaak uitgesteld of overgeslagen. Dit heeft dan weer tot gevolg dat je zonder focus aan de slag gaan en niet de resultaten behaalt die je wilt.
Zoals je ziet, zijn er nogal wat hobbels om te nemen om tot een goed businessplan te komen. Gelukkig zijn er mooie templates en voorbeelden van businessplannen te vinden op internet. Deze templates helpen je om je plan in een bepaalde structuur te gieten. Het nadeel van die templates is dat ze vaak net niet aansluiten bij jouw onderneming. Dus dan moet je toch nog weer van alles zelf bedenken of toe gaan voegen. En spoiler, laat ik als businesscoach er nou net heel goed in zijn om jou hierbij te helpen.
Essentiële Onderdelen van een Businessplan
Laten we nu eens even kijken naar wat er allemaal in zo’n businessplan moet staan. Elk businessplan moet ten minste de volgende vijf onderdelen bevatten:
- Executive Summary (Samenvatting): Deze samenvatting biedt een korte maar krachtige samenvatting van het gehele businessplan en geeft potentiële investeerders en leningverstrekkers een snel overzicht van wat jij als startende ondernemer wil gaan te bereiken.
- Bedrijfsbeschrijving: Hier legt de startende ondernemer in detail uit wie je bent, wat je bedrijf inhoudt, welke missie en visie je hebt en welke kernwaarden je nastreeft.
- Marktanalyse: Dit gedeelte is gericht op het identificeren van de markt, inclusief marktomvang, concurrentie, doelgroep en trends. Het is van cruciaal belang dat jij als startende ondernemer begrijpt wie je potentiële klanten zijn en hoe je die kan aanspreken. Ken je doelgroep, voordat je aan de slag gaat.
- Strategie en Implementatie: In dit gedeelte legt de startende ondernemer uit hoe ze haar bedrijf wil laten groeien, inclusief marketingplannen en productontwikkeling.
- Financiële Prognoses: Het financiële gedeelte is van essentieel belang en omvat inkomstenprognoses en kostenramingen. Als je investeerders nodig hebt, zul je je plannen gedetailleerd moeten kunnen onderbouwen.
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om nog meer elementen in je businessplan op te nemen, zoals bijvoorbeeld een planning. Welke dingen je nog toevoegt, hangt sterk af van wat voor soort bedrijf je gaat starten.
De Rol van een Businesscoach bij het Schrijven van een Businessplan voor Startende Ondernemers
Waarom zou je als startende ondernemer de hulp van businesscoach nodig hebben bij het schrijven van het businessplan? Zoals hierboven al uitgelegd loop je als starter tegen een aantal uitdagingen aan. Uitdagingen zijn er om overwonnen te worden en je wordt er sterker van. Klopt helemaal, maar sommige uitdagen kosten ook gewoon heel veel tijd en energie. Je kunt er prima voor kiezen om alle wielen zelf uit te vinden, maar waarom zou je? Je kan je tijd en energie beter steken in het opbouwen van jouw klantenkring en het ontwikkelen van jouw business.
Als businesscoach neem ik deskundigheid en inzicht mee. Ik loop al wat langer mee in de wereld van zelfstandige ondernemers en jij kunt daarvan profiteren. Samen met mij voorkom je dat je in valkuilen stapt en daardoor telkens weer opnieuw moet beginnen. Zo geef je jouw onderneming een snelle start en genereer je dus ook sneller inkomen. Bovendien geef ik je feedback op je plannen, zodat jij met scherpe plannen en focus aan de slag kunt gaan. Ook kun je gebruik maken van mijn netwerk. Dat helpt je om sneller te schakelen en tot resultaat te komen.
Tijdwinst, efficiëntie en sneller resultaat, dat is dus wat businesscoaching jou oplevert. Jij wil toch ook gewoon relaxed ondernemen?
Het opstellen van een businessplan mag dan wel een uitdaging zijn voor jou als startende ondernemer, maar het is een cruciale stap naar het succes van jouw bedrijf. Door de obstakels te begrijpen en de waardevolle rol van een businesscoach te omarmen, stel jij niet alleen een overtuigend businessplan op, maar zet je ook de nodige stappen om jouw dromen te verwezenlijken. Een goed doordacht businessplan biedt niet alleen structuur, maar vormt ook de basis voor groei en succes op de lange termijn.
Sta jij in de startblokken voor jouw ondernemersavontuur? Speciaal voor startende ondernemers heeft EvieSmit Businesscoaching een handig doe(n)boek geschreven. Download hier jouw gratis exemplaar en ontvang praktische tips en trucs die jij nodig hebt om je bedrijf succesvol te starten.