We staan stil

Het coronavirus heeft ons land stil gezet. Ook mijn bedrijven liggen stil. Dat vraagt om een andere mindset: accepteren, stabiliseren en aanpassen.

En dat moet dus wel in de juiste volgorde gebeuren. Want je kan je uit alle macht proberen aan te passen. Maar als je de situatie waaraan je je aan gaat passen, niet hebt geaccepteerd, dan loop je vast. Dan ben je een vis die probeert te gaan vliegen.

De afgelopen week was voor mij een enorme rollercoaster. Verzet en frustratie kwamen eerst voorbij. Daarna schuldgevoel en verwijten. Maar deze emoties hielpen mij dus voor geen meter. Toen ik in het zonnetje zat afgelopen zondag, drong het tot mij door. Acceptatie begint bij dankbaarheid.

Hoe kan ik dankbaar zijn als alles stil is komen te staan? Door mijn focus te verleggen naar wat positief is. Dat schreef ik al eerder in mijn blog en het feit dat ik erover blijf schrijven, geeft aan hoe moeilijk maar ook hoe belangrijk het dus is. De positieve dingen waar ik dankbaar voor ben, zijn: het mooie weer, een lief berichtje van een goede vriendin, mijn kinderen die ontzettend leuk samen spelen en dat mijn gezin nog gezond is.

Dankbaarheid leidt tot acceptatie. In acceptatie kan ik stabiliseren. Want als ik rustig ben, kan ik nadenken en nieuwe plannen maken. Als er rust is, krijgt creativiteit een kans.

Vanuit de plannen en de creativiteit kan ik aanpassen. Dan ben ik niet meer de vis die wil vliegen, maar een vis die nieuwe wateren opzoekt.

Na alle emoties en heftige aanpassingen van afgelopen week, wil ik deze week gaan stabiliseren. Nadenken en plannen maken. Ik ben benieuwd hoe dat bij jullie uitpakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *