Van fouten kun je leren…..

Mijn kinderen leren op school: van fouten kun je leren. Het is dus niet erg als je een foutje maakt, zolang je er maar iets van leert. Pedagogisch, denk ik, een heel verantwoorde methode.

Ik vraag me af in hoeverre we elkaar echt de ruimte geven om een foutje te maken en ervan te leren. Vooral op straat en in het verkeer merk ik namelijk het tegenovergestelde. Ik ben nogal eens diep in gedachten verzonken als ik boodschappen doe. Dan komt het voor dat ik iemand in de weg loop, of geen 1,5 meter afstand houd. Of ik ben even afgeleid in het verkeer door de kids op de achterbank. Vaak krijg ik in zo’n situatie een flinke verbale uitbrander, scheldwoorden of onprettige handgebaren naar me toegeworpen.

Iedere keer als dat gebeurt, raakt zo’n reactie mij. Waarom geven we elkaar zo weinig ruimte voor het maken van een foutje? Wat verwacht degene eigenlijk, als hij/zij mij zo staat uit te schelden?

Ergens in ons leven zijn we misschien gaan geloven dat een fout betekent dat je je kansen vergooid hebt. Dat een fout onomkeerbaar is. Dat een fout afgestraft moet worden en dat schelden of straffen daarbij helpt. Dat jouw leven een optelsom is van je goede scores en slechte scores. Dat je continue examen aan het doen bent en iedere fout telt.

Ik probeer in mijn gezin, mijn werk en in mijn leven ruimte te geven aan het maken van een foutje. Jezus gaf in Zijn leven op aarde het perfecte voorbeeld van onvoorwaardelijke liefde, ondanks de fouten die mensen maken. Hij strafte niet maar gaf precies wat de persoon nodig had. Dat voorbeeld wil ik volgen. Niemand is perfect en iedereen doet wel eens iets doms. Ik wil mijzelf en anderen in mijn leven meer liefde en vergeving geven. Dat is een leerproces.

Ook als ondernemer doe ik ook wel eens iets doms. Ik ben heel blij met mijn businesspartner die me opbelt en zegt dat ik mijn post op social media toch echt even moet aanpassen. Geen veroordeling maar gewoon ruimte. Als er ruimte is om een foutje te mogen maken, is er ook ruimte voor groei. En groei is wat ik wil.

Geef jij jezelf ruimte voor een foutje zodat je kan groeien?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *