Tuinieren

Vroeger (voordat er kinderen in het gezin kwamen) had ik veel tijd voor hobby’s. Een daarvan was tuinieren. Dus toen we verhuisden van een appartement naar een eengezinswoning, kon ik mijn geluk niet op. Ik had 50m2 tuin tot mijn beschikking. Enthousiast plantte ik bramen, frambozen, en zelfs 2 appelbomen. Ik richtte op 10m2 een moestuin in. Grond omscheppen, bemesten, zaaien, en dan? Dan komt het wachten. Wachten totdat het warm genoeg is, wachten totdat het zaad opkomt, wachten totdat de spinazie groot genoeg is om te worden geoogst.

Bij tuinieren horen ook risico’s. Late nachtvorst (uiteraard begon ik al in maart met het eerste zaaigoed, wat eigenlijk veel te vroeg is), beestjes die van alles komen opeten en ook stormen of hagel. Ik probeerde zo goed mogelijk alle risico’s te omzeilen. Dus hield ik nauwlettend het weerbericht in de gaten en zocht ik manieren om de beestjes uit mijn moestuin te weren.

En wanneer wij dan eindelijk die vers geplukte spinazie op het bord hadden liggen; wat een heerlijkheid was dat! Het proefde gewoon zo lekker. Die beloning blijft mij bij in mijn herinnering. De moeite ben ik allang weer vergeten.

Zo is het ook met het ondernemerschap. Je treft je voorbereidingen, je investeert, je doet alles om risico’s te vermijden. En dan, dan heeft het ook gewoon tijd nodig. Net zoals je de plantjes niet uit de grond kan trekken om ze sneller te laten groeien, kan je ook je klanten niet uit een blik tevoorschijn toveren. Wat wel helpt is focus, een goede planning, tijd en geduld.

Hoe tof is het dat ik nu ‘mijn zaadjes’ zie opkomen. Ik begin de resultaten te zien van al het werk dat ik het afgelopen half jaar heb gedaan. De resultaten bevestigen mij in hoe leuk het ondernemerschap is en motiveren mij om verder te gaan. Heb jij jouw zaadjes al gepland of heb je nog wat hulp nodig? Laat dan snel een berichtje achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *