Omdenken

Omdenken: ik vind het geweldig. Je benadert de wereld in termen van kansen en niet van problemen. Dat geeft een positieve mindset. En een positieve mindset helpt je om je doel te bereiken, om effectief te zijn en om te succesvol te zijn. Voor een groot deel tenminste.

Het begint vaak als een mentaal trucje. Je leert jezelf aan om je eigen negatieve gedachten te corrigeren, door in de betreffende situatie een kans te zoeken en dit te benoemen. Als je dit een tijdje volhoudt, ontstaan er nieuwe verbindingen in je hersenen. De wetenschap vertelt ons dat je na ongeveer 30 dagen nieuw gedrag hebt aangeleerd. Dus na een maand jezelf trainen, kun je daadwerkelijk met een positievere mindset door het leven gaan.

En dat levert best heel veel op, bijvoorbeeld meer plezier in het leven en enthousiasme. En dat is nou net wat anderen mensen aantrekt, dus als ondernemer biedt het zeker nieuwe kansen.

Maar het is niet alleen hieperdepiep hoera. Soms is het ondernemen pittig en uitdagend. Een opdracht gaat niet door of de plannen die je had blijken niet uitvoerbaar. Afgelopen weken werd ik hier flink mee geconfronteerd. Ik betrapte mijzelf erop dat ik de negatieve gebeurtenissen flinke invloed liet hebben op de rest van mijn bezigheden. En dat is precies het punt, waar die getrainde hersenen hun ding moeten gaan doen. Ik stelde mijzelf de vraag wat ik uit de situatie wilde meenemen. Toen begon ik weer nieuwe kansen te zien en kon ik relativeren. De positieve mindset kwam weer terug.

Waarom ik dit deel? Omdat ik eerlijk wil zijn. Soms is het ondernemen best even pittig, zeker als het niet gaat zoals je zelf in je hoofd hebt. Maar ik kies ervoor om niet te focussen op de problemen maar op de kansen die voorbij komen. Dat maakt het leven van een ondernemer op dit moment het leukste wat er is.

Ben jij (beginnend) ondernemer? Hoe ga jij met tegenvallers om? Ik ben benieuwd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *