In je hoofd, uit je hoofd

Onlangs werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een persoonlijkheidstest. Meestal worden die testen ingezet bij sollicitatietrajecten, herplaatsingen of re-integratietrajecten. Ik deed mee om de coach in kwestie te helpen om haar nieuwe tools beter te leren kennen. Dus ik kon helemaal los gaan, zonder dat er echt ‘consequenties’ aan vast zaten.

En dat maakte eigenlijk een heel groot verschil. Doordat de uitkomst vrijblijvend was, durfde ik mij kwetsbaar op te stellen en heel eerlijk mijzelf te laten zien in die test. Ik realiseerde me hoe vaak ik mij aanpas, als ik denk dat de omstandigheden daarom vragen. De vraag is natuurlijk hoe erg is dat?

Is het erg als je je iets rationeler opstelt, omdat je veel samenwerkt met mannen? Is het erg wanneer je je sociale kant wat meer accentueert bij een sollicitatie naar een baan in de, ik noem maar iets, kinderopvang? Nee, ik denk van niet. Het kan juist een kracht zijn om je aan te passen aan de gevraagde situatie.

Maar dit aanpassen kent ook grenzen. Het gevaar van jezelf langdurig en veel aanpassen, wordt op de langere termijn zichtbaar. Je verliest energie. Als je jaar in jaar uit, iedere dag je energie verliest, zonder dat daar een goede refill tegenover staat, dan ligt de burn out op de loer.

Dat is precies waar ik anderhalf jaar geleden was. Ik zat helemaal opgesloten in mijn hoofd, volledig aangepast aan wat de omstandigheden nodig hadden. Ik handelde alles rationeel af en was de verbinding met mijn mijzelf helemaal kwijt. Nadat ik heel lang de waarschuwingen van mijn lijf heb genegeerd, greep mijn lijf zelf in.

Door in eerste plaats rust te nemen en daarna weer bewust op zoek te gaan naar God en mijzelf, zijn de verbindingen langzaam aan hersteld. Dat ging in heel kleine stapjes en het heeft ruim een jaar geduurd, maar wat ben ik dankbaar voor dat proces.

Want ik kan mijzelf weer laten zien. Niet meer de aangepaste versie van mijzelf zoals ik toen in mijn hoofd was. Maar de complete versie van mijzelf. Ik heb ook nieuwe dingen in mijzelf ontdekt. Ik bouw nu websites, schrijf blogs, ben businesspartner en timmer lekker aan de weg als sparringspartner/coach voor collega ondernemers. Ik volg mijn passie, zonder mijn hoofd daarbij uit te schakelen.

Vandaag overheerst bij mij de dankbaarheid voor het proces dat ik heb doorgemaakt. Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *