Hoera, we mogen weer live netwerken

Na weken van verplicht thuisblijven en zo weinig mogelijk contact, gebeurde het van de week dan toch echt: een netwerkevent live op locatie. Het was even wennen met die 1,5 meter, maar hoe leuk was het om elkaar weer live te zien en te spreken. Geen gestotter en gehaper meer, vanwege een slechte verbinding of omdat je gemuted staat. Ik ben blij hoor met de technische mogelijkheden, maar live contact is toch echt leuker.

Soms merk ik dat collega ondernemers er tegenop zien om te gaan netwerken. En omdat ik jou net zoveel plezier gun bij het netwerken als ik zelf beleef, geef ik je hier een aantal praktische tips.

  • Zoek een netwerk dat bij je past. Het klinkt als een open deur en dat is het ook. Er zijn veel verschillende netwerken en ze hebben allemaal hun eigen sfeer en eigen regels. Het ‘soort zoekt soort’ principe gaat vaak helemaal op. Dus als je voor jezelf duidelijk hebt, wat voor mensen jij om je heen wilt, dan kun je gericht zoeken naar een passend netwerk.
  • Netwerken is een zakelijke activiteit. Daar bedoel ik mee dat de mensen uit de netwerk niet perse je beste vrienden hoeven te worden. Je bent op zoek naar nieuwe zakelijke mogelijkheden en daar heb je elkaar voor nodig. Je komt iets brengen, namelijk je eigen talenten en netwerk en je mag iets ontvangen, namelijk de talenten van de ander en hun netwerk. Als je er tegenop ziet om ‘jezelf te promoten’, zie het dan als een mooie gelegenheid om nieuwe connecties aan te gaan, waardoor er nieuwe kansen ontstaan.
  • Ga het gewoon uitproberen. De enige manier om uit te vinden of je klikt met een netwerk is om erheen te gaan. Meestal is het 1e bezoek aan een netwerkevent gratis.
  • Bereid je voor. Want niets is zo vervelend als jezelf te moeten voorstellen en dat moment een rood hoofd te krijgen omdat je niet uit je woorden komt. Vind een coach en oefen je pitch. Samen is meer, ik sta voor je klaar!

Ik bezoek zelf regelmatig events van verschillende netwerken, zoals de Lifestyle Businessclub en de Bitterballenborrel. Ik ben benieuwd wat jullie ervaring is met netwerken en ik hoor graag welke netwerken jij bezoekt. Laat je een opmerking achter?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *