En weer door….

Het is de 6e week van de intelligente lockdown. We wachten de persconferentie van vanavond af. Gaan de scholen weer open? Mogen we weer naar de kapper? Ik ben benieuwd.

Na 6 weken ben ik zelf eindelijk in een actieve modus gekomen. Ik heb echt tijd nodig gehad om te settelen in het ritme van thuisjuf, de energie van de kids en de intense dynamiek thuis. Eindelijk kom ik op het punt dat ik het schoolwerk wel leuk begin te vinden en komen er nieuwe ideeën naar boven geborreld.

Mijn belangrijkste leerpunt is dat je dit soort processen niet kan forceren. Wat voor de een heel snel komt, duurt bij de ander wat langer. Wekenlang lees ik vooral positieve berichten op LinkedIn: hoe de crisis een kans is, en dat de waarde van jou als ondernemer nu vooral blijkt uit jou (on)vermogen om je aan te passen. De berichten wekken de suggestie dat de crisis controleerbaar is. Dat je alles naar je hand kan zetten en dat jou mate van succes volledig afhangt van jouw creativiteit, inzet en vermogen tot omdenken.

Die berichten bedoelen het vast allemaal heel goed, maar ik merk dat ze soms een behoorlijk averechts effect hebben. Vooral omdat de crisis niet controleerbaar is (anders zou ’t ook geen crisis heten, maar een slecht uitgevoerde grap). We zullen moeten accepteren dat er dingen zijn die we niet kunnen beïnvloeden. Wat we wel kunnen beïnvloeden is hoe we ermee omgaan. Maar dat laatste heeft soms tijd en rust nodig. In mijn geval duurde het een aantal weken voordat er rust en ruimte ontstond om weer door te gaan.

Zijn de afgelopen weken dan weggegooide tijd. Nee, het is heel anders dan ik had gewenst, en heel anders dan ik had verwacht. Maar nu zie ik een relaxed gezin en kunnen we beetje bij beetje de draad weer oppakken.

Ik ben dankbaar. En ik ben er klaar voor. Klaar om weer in actie te komen. Ik hoop dat we elkaar snel weer live kunnen spreken, en tot die tijd, zie ik je graag online bij 1 van de vele netwerkbijeenkomst of tijdens een coachingssessie. Ben jij er al klaar voor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *