En wat is er nou echt belangrijk?

Die vraag komt telkens in verschillende varianten voorbij. Als er een ding is dat de maatregelen omtrent het virus hebben veroorzaakt is het wel dit: we realiseren ons wat er nu echt belangrijk is.

We gaan nu de 4e week in van de intelligente lockdown. We zijn gewend geraakt het het nieuwe ritme. Iedere dag hetzelfde: thuiswerken, thuis schooltje spelen, geen fysiek contact met anderen, afstand houden enzovoorts. Het spannende is er ondertussen wel vanaf, het wordt normaal. Dus keert het gezeur, de ik-heb-geen-zin-en-doe-alsof-ik-buikpijn-heb-ochtenden en het onderlinge geruzie weer terug.

Ten midden van de terugkerende chaos, probeer ik te focussen. Ik stel mezelf vaak de vraag: Wat is nu prioriteit? Ik werk nog steeds met dagschema’s maar ben er inmiddels relaxter in geworden. Ik plan mijn eigen rustmomenten in. En manlief springt gelukkig bij om met 1 van de kids op pad te gaan als ze tegen de muren oplopen.

En op dat soort momenten kom ik uit bij die ene vraag. Wat is er nou echt belangrijk? Voor mij is dat op dit moment: gezond blijven en in verbinding blijven met de mensen van wie ik houd. Dus ik houd met aan de regels van het RIVM (iedereen kent die club opeens!). Ik stuur kaartjes naar vrienden en familie, organiseer videocalls voor de kids en investeer in positieve familiemomenten (die helaas niet altijd lukken)

Er komt ook weer een tijd waarin mijn ondernemingen verder gaan bloeien. De zaadjes zijn geplant, de eerste blaadjes gingen al groeien. Hoewel het buiten al voorjaar is, zal het zakelijk gezien nog even ‘winter’ blijven. Natuurlijk, ik had het graag anders gezien, maar het wordt ook ooit weer voorjaar.

Dus ik blijf aanwezig. Ik ben beschikbaar. Verder heb ik met mijzelf afgesproken dat ik me geen zorgen ga maken over mijn bedrijven. Want wat is er nu echt belangrijk? Ik blijf vertrouwen in mijn talenten en in mijn veerkracht. De rest laat ik los, want forceren helpt niets. (zie mijn blog ‘tuinieren’ ). En gelukkig voorziet de overheid in een prachtige regeling, waar ik dan weer erg dankbaar voor ben.

Daarnaast is het ook een tijd om mijn bedrijfsplan weer opnieuw onder de loep te nemen. Om na te gaan denken en weer te gaan dromen. Daar komt nu ruimte voor. En daar geniet ik eigenlijk ook wel een beetje van.

Mijn conclusie is dat we hier met z’n allen sterker uit kunnen komen. Jazeker, er is leed en pijn en rouw. Dat moet zeker ruimte krijgen. Maar er komen ook nieuwe kansen. Er komt weer groei en er komt vernieuwing. Daar richt ik mijn aandacht op. Dat is mijn manier om deze periode door te komen.

Wat is voor jou nu echt belangrijk? Laat het me weten, ik ben benieuwd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *