Contact

Dit blog gaat over het gebruik van social media. Want ik vind het het wel een dingetje. Bij mij gaat er veel kostbare tijd verloren aan het het bijhouden en vooral lezen van de berichten op social media. Terwijl het ook een hartstikke handige manier is om contacten te onderhouden met de buitenwereld. Ik ben maar wat blij dat Facebook en LinkedIn mij herinneren aan verjaardagen bijvoorbeeld.

Daarom dus maar eens wat gedachten op papier zetten. Zoals je eerder al heb kunnen lezen, stam ik uit de tijd van voor internet en heb ik de opkomst van de social media heel bewust meegemaakt. Ik herinner me vooral de spanning van ‘voor het eerst op Facebook’. ‘Nu kan ik met iedereen contact leggen’. Maar ook: ‘Iedereen kan nu tot in eeuwigheid lezen wat ik opschrijf, dus wel oppassen’.

Inmiddels zijn de social media niet meer weg te denken uit het leven van tegenwoordig. Maar wat ik mij goed realiseer: het neemt voor mij teveel tijd en aandacht in beslag. Keuzes maken dus.

Een belangrijke vraag daarbij aan mijzelf is: waarom zit ik op social media. Het wenselijke antwoord is dat ik social media gebruik om mijn doelgroep te bereiken voor mijn onderneming. En dat is gedeeltelijk ook echt waar. Ik post de link naar dit blog en ik laat weten wat voor interessante dingen ik doe.

Maar vooral gebruik ik de social media om de ‘uitknop’ even te kunnen indrukken. In de drukte van werk, gezin, taxi Mama, bijeenkomsten en hobbies, is het ook fijn om soms niet te hoeven nadenken. Gewoon dom scrollen en me even af te sluiten van de buitenwereld.

Maar die uitknop blijft ingedrukt. En het is super lastig om weer in de bewoonde wereld terug te keren. Ook speelt dan mijn bijna slijmbeursontsteking weer op. Kortom, het levert mij geen langdurige winst op. Daarom maak ik met mijzelf een paar afspraken:

  1. Vanaf nu gebruik ik de social media alleen nog voor het posten van mijn zakelijk getinte berichten of als ik heel gericht informatie over een event of collega ondernemer zoek.
  2. niet meer de social media als ‘uitknop’ gebruiken. Ik neem mij voor om een wandeling te maken of een boek te lezen.

En daarbij: Echt contact is veel interessanter en leuker. Op netwerk bijeenkomsten of gewoon eens een vriend(in) een berichtje sturen of opbellen. Ik heb er zin in.

Hoe houd jij balans in het gebruik van social media?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *